Monday, 25 July 2011

tips untuk hiking @ climbing @ jungle trekking etc

assalamualaikum dan selamat petang!

sebab utama ak create entry ny adalah disebabkan keprihatinan ak kepada sesape yang teringin nak hiking @ climbing @ jungle trekking ke tapi tak tahu ape yang patot kowang prepare sebelom ke sana..bagi yang dah biasa buat semua mende tuh tak de hal punya lah..tapi bagi aku yang baru dua kali panjat panjat gunung neh haruslah bersedia fizikal dan mental..sebab anything can happen bile kowang dah ade kat atas sane..okeh tak nak cakap manyak lets cekidout bebeh!

1. pakaian yang cukup

yang ini sangat essential bagi yang first tyme panjat bukit @ gunung..esp. yang nak bermalam kat atas sane..like sweater sebab for sure lah suhu atas gunung sejuk an..selain baju dan seluar yang sesuai dengan keselesaan, kowang kene pastikan pakaian yang kowang bawak tuh jenis yang tak berat..i mean dye punye fabrik sebab bilew dah terpaksa berendam dalam air kew lumpur kew tak de susah sangat nak jalan..bilew susah nak jalan mula lah kowang kene tinggal pastuh nak salah an owang laen..hee..dan pastikan seluar tak terlampau ketat nanti susah nak melangkah

2. makanan yang tak menyebabkan sakit perot dan memberi tenaga

okeh macam yang dah kite tahu bile nak camping kew nak panjat gunung kew mesti kene ade sardin an..yaa itulah yang terbaek untuk perot kowang..sebab jarang sangat ak denga owang makan sardin sakit perot memulas mulas..hee..tapi kalau lah kowang ny jenis yang tak suke sardin kowang boleh sediakan awal awal maggi..tak pum yang jenis fanatik roti macam ak neh haruslah sediakan roti se bun dua..sebab ape ak bagi warning awal awal kat kowang jangan bawak makanan sebarangan?..sebab nye bilew dah sakit perot, susah kowang nak berry..toilet memang ade tapi toilet bergerak lah..haha..plus bilew sakit perot neh susah nak teroskan perjalanan ye tak..untuk makanan yang bagi tenaga tuh like glucose, cokelat

3. air

okeh ak nak promote air 100 plus jew sebenanye..haha..tapi siryes air neh boleh bagi kowang tenaga yang lebih selain rase nye yang masam masam manis dan sejuk..air mineral sangat wajib okeh!



4. kasut

oh ya lupe pulak pasai kasut an..kowang kene make sure kasut yang kowang pakai kukuh dan sesuai dengan saiz kaki kowang lah..bukan ape bile kat atas sane nanti mane taw terpijak pape kew..tak de lah mudah rosak an..kalau boleh kasot plastik..i mean yang jenis tak de kanvas sangat laa..kalau yang ade kanvas neh rumit siket sebab bilew masok dalam air jew mesti jadi berat susah nak jalan lagi dah..yang neh kira same lah dengan pakaian kowang..dan tak lupe jugak selipar jepun haha..penting in case kowang nak pi amek wuduk atau pum mandi

5. kain sembahyang bagi muslimah

bagi yang suke solat gune the ori kaen sembahyang its ok beb..tapi to me kalau rase macam nak jimat ruang beg boleh jew solat gune baju yang sedia ade..tapi kene make sure menutup aurat okeh..cume kene sediakan stokin jew..yang penting selagi pakaian kowang still bersih dari segala najis melainkan lumpur..senang kan?

6. minyak angin + ubat

this is much important guys..wajib bawak walaupum kowang memang jamin yang kowang takan sakit punye..tapi naseb sape yang taw an..macam ak neh tak pernah nye nak bawak pape ubat baek di hostel atau panjat gunung..so conclusion nye kene mintak membe punye..so annoying!..untuk yang memang dah sakit kowang kene bawak ubat kowang sebab mungkin owang laen tak bekalkan

7. lain lain keperluan

kalau rase tangan tuh tak berape nak kebal kowang kene sediakan glove..lagipun kalau ade glove senang siket nak pegang ape ape yang tajam..then torchlight dan bateri tambahan..



oke tuh jew laa kowt yang dapat ak share sebab ak pum bawu dalam dunia hiking neh..ceyhh belagak betoi..tapi rasenya macam dah tanak join kowt hiking bagai neh..adventure kowt!

p/s : kalau nak bagi beg kowang ringan make sure letak barang yang berat kat bahagian atas like botol air yang besa tuh kew..dan pakaian di bahagian bawah..haruslah jugak sediakan plastik yang maha besa untuk melindungi barang barang anda dalam beg tuh in case kehujanan!


thanx for reading!

4 comments:

~Budak kecik punyer bl0g~ said...

waa,,,time kasih utk entry ni. Aku pon tgh planning nak panjat2 g.kinabalu. Tp xkompem lagi la.... Agak2 bajekt bape utk beli sumer mende2 tu ek? Sweater, glove je dah mahal kan?

Ain Syazana said...

budak kecik : most welcome..haha great!..ak tabik lah sape nk panjat g.kinabalu neh..ak pum teringin tapi bile ingat balek tyme pnjat g.stong uishh tamau lah..nway bajet tuh tade hal..siket jew pum sebab guider ak cakap asal mende ade dah ckup..tak payah mahal2..kene kuat fizikal laa

~Budak kecik punyer bl0g~ said...

g.stong tu katne? Boleh aku bt latihan kat sane. Sblm ko panjat g.stong tu, latihan ko camne ek?

Ain Syazana said...

g.stong kat klantan..tinggi gak weyh haha..ak pegi pum ikot u ak..sebenanye ak ta exercise pape pum sebelom hiking tuh..cume naek basikal sampai sakit kaki huu..tu lah ko kene exercise lebey sebelom hiking taw..takot sakit kaki jew